31 Aug Să vorbim un pic despre order pickere („preparatoare de comenzi”)

Order pickerele (denumite și „preparatoare de comenzi”) sunt niște utilaje speciale care permit operatorilor să culeagă repere individuale de pe rafturile unui depozit și apoi să le transfere pe un transpalet sau pe orice alt echipament de  transport, cu care să poată fi distribuite în magazin, acolo unde are loc vânzarea efectivă către client.

Pe piață există mai multe tipuri de order pickere, începând cu cele de nivel jos (de sol). Aceste echipamente funcționează, de obicei, la nivelul solului, cu opțiunea de a dispune de furci care să se ridice până la o înălțime de cca. 1 metru – cât e, în general, primul nivel de depozitare al mărfurilor din depozite.

Pe de altă parte există și opțiunea de order pickere de mare înălțime – un utilaj cu o platformă și o cabină închisă care se poate ridica până la o înălțime de aprox. 11 metri – cam cât o clădire cu 3 etaje. Order pickerele de mare înălțime sunt folosite de regulă în depozitele mai mari, unde companiile stochează un număr imens produse.

Scenarii tipice pentru order pickere

Oricine a trecut, probabil, printr-un magazin IKEA știe că la final, după ce ți-ai notat pe o hârtie codurile produselor dorite, trebuie să te duci să ți le culegi singur din rafturile de depozitare. Aceasta este o operațiune tipică de „order picking”, doar că nu folosim nici un utilaj special în acest sens.

Preparator de comenzi / order picker Crown GPC telecomandat în acțiune, cu operatorul mergând alături

Order pickerele funcționează cel mai bine în depozite în care se găsesc arhive de tot felul, mărfuri destinate comercializării online sau în supermarketuri, piese de mobilier etc. Depozitele de mobilă necesită order pickere speciale, cu platformă mai întinsă care să permită așezarea unor încărcături mai voluminoase.

Un order picker este un echipament indicat mai ales pentru orice fel de operațiuni care necesită lucrul cu mai multe tipuri de mărfuri în același timp, nu cu o cantitate mare din aceeași marfă. Order pickerul îi permite operatorului să se deplaseze rapid de la un raft la altul și să culeagă individual mărfurile cerute. Order pickerele nu sunt indicate pentru depozitarea unui stoc mare de mărfuri de același tip, sau pentru transportul mărfurilor pe o distanță mare. Pentru aceste sarcini mult mai indicate sunt reach truck-urile, transpaletele și, firește, stivuitoarele obișnuite.

De aceea order pickerele se încadrează în intralogistică în câteva scenarii tipice care în engleză sunt denumite:

– „batch picking” – preluarea mai multor mărfuri complet diferite una de cealaltă, în vedere re-distribuirii lor acolo unde e nevoie de ele;
–  „spacing” – spațiere, adică re-așezarea celor mai cerute repere din stoc pe culoarele cele mai apropiate de magazin, în vederea optimizării distanțelor;
– „slotting” – organizarea mărfurilor pe poziții, pe rafturi, în vederea culegerii lor de o manieră simplă, rațională.

De la o anumită dimensiune încolo, orice operator de spații intralogistice trebuie să aibă în vedere investiția în order pickere. Pur și simplu preluarea mărfurilor care compun comenzile nu mai poate fi lăsată doar în grija operatorului uman.

Maximizarea confortului, siguranței și a eficienței operatului

Spre deosebire de un stivuitor care este de obicei utilizat punctual, la operațiuni de încărcare / descărcare, atunci când e nevoie de el, order pickerele pot fi folosite 24/24, „la foc continuu”, operatorul uman muncind până la opt ore pe zi, putându-se deplasa constant pe verticală, în sus și în jos. Din acest motiv, e important ca order pickerele alese să fie confortabile, sigure și ușor de manevrat. Imaginați-vă o zi de lucru pe pervazul unei clădiri cu trei etaje, în fiecare zi! Este evident că încrederea în condițiile de lucru afectează randamentul operatorului și acuratețea acestuia în preluarea comenzilor (order-picking). Order pickerul folosit trebuie să insufle încredere operatorului atât în munca la sol, dar și în cea la mare înălțime.

În cazul order pickerelor de sol se pot integra diverse comenzi automatizate sau transmise prin telecomandă care să-i permită operatorului să meargă pe lângă utilajul care se conduce singur și să culeagă reperele fără să fie nevoie să urce și să se dea jos constant din timonă. O asemenea tehnologie nu e SF, ea poate fi văzută la lucru în cazul order pickerelor Crown GPC.

De aceea nu e o întâmplare că order pickerele Crown au câștigat de mai multe ori premii ale industriei de intralogistică. Ca și restul utilajelor Crown, ele se află în avangarda tehnologică a gamei de produse pe care o reprezintă și sunt extrem de respectate de toți directorii de intralogistică din SUA și Europa de Vest.

Descoperiți gama de order pickere / preparatoare de comenzi Crown la sol sau de mare înălțime. Folosiți cât mai eficient depozitul dumneavoastră utilizând echipamente fiabile și avansate tehnologic.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.