07 Sep Sfatul zilei: ce trebuie să știi dacă vrei să cumperi una sau mai multe transpalete manuale?

Transpaleta manuală este cel mai simplu utilaj folosit în intralogistică. Alături de lize și cărucioare sunt singurele echipamente propulsate manual, doar prin forța operatorului. Transpaletele au deja o istorie de peste 100 ani, primele transpalete manuale fiind atestate la sfârșitul primului război mondial, în 1918. Apariția acestui echipament cheie în intralogistică se datorează chiar războiului: din cauză că bărbații erau mobilizați pe front, s-a ivit necesitatea inventării unui echipament care să ajute femeile – rămase să muncească în fabrici – să ridice și să transporte greutăți care erau peste puterile lor.

Ilustrată dintr-un almanah din 1918, cu primele transpalete manuale. Acestea erau folosite de femei în fabricile rămase fără forța de muncă a bărbaților, plecați pe front.

Transpaleta este folosită în general strict pentru mutarea paleților de marfă dintr-o parte în alta. Și iată-ne acum, la peste 100 de ani de la inventarea acestui utilaj minunat și genial de simplu, puși în fața dificultății de a alege dintre mai multe oferte de transpalete! Pe piață găsim aproape orice, de la transpalete care costă 500 de lei până la unele care costă 5000 de lei. În anumite cazuri este ușor să facem diferența: este clar că o transpaletă cu furci scurte nu poate costa cât o transpaletă cu cântar, măcar dacă avem în vedere faptul că la cea din urmă s-au folosit mai mult metal și mai multe piese. Totuși, atunci când avem de ales între două transpalete manuale asemănătoare ca preț și caracteristici, trebuie să ținem cont de câteva aspecte. În cele ce urmează vom sublinia pe scurt ce trebuie să aibă în vedere cumpărătorul de transpalete în funcție de puterea sa de achiziție.

Cumpărătorul ocazional de transpalete manuale. Datele tehnice, factorul cheie

Profil tip: mici depozite de marfă, magazii cu mărfuri stocate la nivelul solului sau cel mult pe rafturi așezate la o înălțime de 1 metru. Spații de depozitare amenajate deseori în locații non-standard, câteodată cu suprafața denivelată. În general un singur scenariu de transport al paleților (de tip încărcare – descărcare).

Cumpărătorul ocazional (mic) de transpalet manual trebuie să aibă în vedere mai ales următoarele lucruri:

transpalet manual– capacitatea transpaletei să fie conformă cu greutatea pe care dorește să o manevreze;
– tipul de paleți manevrați, dar și coridorul de lucru, condiționează lungimea furcilor: pentru europaleți avem în general furcile standard de 1150 mm, dar pentru alte tipuri de paleți avem și furci de 800 mm, 1500 mm, 2000 mm; de aceea va trebui să aleagă cu atenție lungimea furcilor;
– transpaletul să fie fiabil, de calitate, încât să reziste mult în timp;
– să poată fi manevrat cu ușurință și să necesite service minim (din când în când ungerea osiilor, a rulmenților);
– foarte important: roțile să fie adaptate pentru suprafața pe care urmează să ruleze.

Cerințele cumpărătorului mediu de transpalet manual. Importanța furnizorului

Profil tip al cumpărătorului mediu: depozite cu suprafață de cel puțin 150-200 mp, mărfuri stocate pe mai multe niveluri, necesitând deseori transfer între mai multe poziții. Paleții pot fi supuși mai multor scenarii de transport, inclusiv în interiorul depozitului, precum și manipulării cu mai multe utilaje. Transpaleta poate fi folosită intens, aproape non-stop. De cele mai multe ori spațiile de depozitare sunt îngrijite, standardizate, perfect plane.

Pe lângă cele menționate la punctul anterior, cumpărătorul mediu trebuie să aibă în vedere:

– credibilitatea furnizorului:  acesta trebuie să îi poată asigura în caz de nevoie service și piese de schimb într-un timp cât mai rapid;
– în plus, furnizorul trebuie să poată acorda garanție, și să fie de încredere că o poate acoperi.

Deși în operațiunile intralogistice un transpalet manual reprezintă un echipament relativ puțin complex, importanța sa nu trebuie diminuată. Trebuie să alegem cu grijă atât furnizorul, cât și produsele comandate.

Cumpărătorul instituțional. Volumul achiziției

Profil-tip: marii retaileri, marii operatori logistici etc. De cele mai multe ori e vorba de spații de depozitare mari, de peste 1000 mp, perfect standardizate, în care un transpalet poate parcurge zilnic mai mulți kilometri în rezolvarea diverselor sarcini.

Pe lângă cele menționate mai sus cumpărătorul instituțional trebuie să aibă în vedere și:

– furnizorul să fie suficient de puternic încât să poată acoperi cererea pentru comenzi mari, în așa fel încât el, clientul, să aibă certitudinea că va folosi același tip de echipamente indiferent de punctul său de lucru;
– foarte important: să poată primi discount pentru comenzile de volum.

Acestea sunt, în opinia noastră, principalele criterii de care trebuie să țină cont cumpărătorul de transpalete manuale. La Util SPC oferim clienților din stoc propriu transpalete manuale premium, provenind de la cei mai mari producători mondiali. Pe magazinul nostru online Util123.ro toți cei interesați vor găsi mereu fișa detaliată a fiecărui produs cu prețul comunicat în mod transparent. La Util SPC deținem permanent un stoc minim de 300 de transpalete manuale, pe care îl completăm permanent, ceea ce înseamnă că putem satisface în cele mai rapide condiții atât cereri provenind de la cumpărători de dimensiuni mici, cât și cereri provenind de la cumpărători instituționali.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.